Приватност и колачиња

Колачиња 
 
Колачиња датотеките (“Cookies”) се компјутерски податоци, особено текстуални датотеки, кои се чуваат во уредот на корисникот и се наменети за користење на службите на интернет страната. Во колачињата обично го содржи името на интернет страната од каде доаѓаат, информации колку долго тие се чуваат во уредот и нивниот единствен број. 
Со цел интернет страната да работи правилно, да се подобри и олесни вашето прелистување и да се направат понатамошни подобрувања во пристапот на информациите, оваа интернет страна користи колачиња, кои во мала количина се зачувуваат на вашиот компјутер.
Поголемиот дел од интернет страните ја користат оваа практика, но во согласност со прописите на Европската Унија на 25.03.2011. Ние имаме обврска пред зачувување на колачиња да побараме ваша согласност. Со користење на интернет страната, вие се согласувате со користењето на колачиња. Со блокирање на колачиња сеуште можете да ја разгледате нашата интернет страна, но некои од своите можности, нема да бидат достапни.
 
Што се колачиња?
 
Колачиња се информации што се зачувани на вашиот хард диск од страна на интернет страната. Колачињата често ги чуваат вашите поставувања, поставки за интернет страната, како што се: јазик, адреса, корисничко име. Подоцна, со повторно отворање на истата интернет страница, пребарувачот ги праќа назад колачињата, кои припаѓаат на оваа страница. Ова им овозможува на интернет страните да ги прикажат информациите прилагодени на вашите потреби. Колачињата може да зачуваат широк појас на информации, вклучувајќи и лични податоци (како што се вашето име или е-пошта). Сепак, оваа информација може да се спаси само ако вие го овозможите – интернет страната не може да добие пристап до информации кои претходно не се дадени од вас и не може да пристапи до датотеки на вашиот компјутер.
Сепак, може да ги смените поставките на вашиот интернет пребарувач, дали барањата за складирање на колачиња е одобрено или не, избришете ги колачињата автоматски кога ќе се затвори прелистувачот и слично.